Greva!!!!!

Reprezentantii sindicatelor din Educatie sunt la aceasta ora in intalnire cu ministrii educatiei si finantelor, in contextul in care au anuntat greva pentru marti. Teza unica, pe care elevii claselor a VII-a si VIII-a ar trebui sa o sustina, ar urma sa fie reprogramata.

Scopul discutiilor de astazi este acela de a-i determina pe sindicalistii din FSLI, Alma Mater, Spiru Haret si FEN sa renunte la protest. Ministrul educatiei spunea ca va face tot posibilul sa ii convinga pe sindicalisti sa renunte la greva, mai ales ca a primit numeroase solicitari din partea parintilor de a nu afecta elevii.

Reprezentantii Executivului spera ca semnarea unui document prin care sa fie stabilite sumele alocate Educatiei la urmatoarea rectificare ar rezolva conflictul.

„Intalnirea de azi trebuia sa aiba loc vineri, sambata sau duminica, atunci cand domniile lor stateau la mici si bere, la muls si mancat de oi. Astazi, cu o zi inaintea tezelor cu subiect unic este putin cam tarziu. Am venit pentru ca vom cere 6% din PIB si nu vom renunta la acesta. Greva generala se va organiza in functie de calentarul stabilit de doamna ministru pentru tezele cu subiect unic. Concret, daca dansa reprogrameaza tezele, noi reprogramam greva”, a declarat, potrivit Mediafax, Constantin Ciosu – secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.

Daca in urma intalnirii liderii raman neclintiti, cele patru federatii trebuie sa decida pe 11 mai daca va fi boicotata si cea de-a doua teza, de pe 13 mai.

Sindicalistii au pus piciorul in prag si au anuntat ca vor boicota toate tezele cu subiect unic. Si e numai inceputul, au spus reprezentantii celor patru mari federatii din Educatie.

„Marti, cand se desfasoara prima teza unica, practic este greva pentru tot personalul din invatamant, deci nu numai pentru cei care fac tezele unice”Gheorghe Isvoranu, presedinte Federatia Spiru Haret

Nu exista in Romania un precedent pentru neprezentarea intregului corp profesoral la un examen. Daca intr-adevar se va intampla acum, aflati ca nu exista proceduri. Ministerul Educatiei va fi nevoit sa decida pe loc ce masuri va lua.

Teoretic, boicotarea tezelor nationale de pe 5, 13 si 21 mai, determina blocarea anului scolar. In lipsa acestor note finale, nu se pot incheia mediile pentru clasele a VII-a si a VIII-a, iar organizarea unui examen de admitere devine imposibila.

Oricat de sumbra, ipoteza este plauzibila si a fost discutata, joi dupa-amiaza, inclusiv cu presedintele Basescu si premierul Boc. Pentru ca Traian Basescu a promovat legea cresterii lefurilor din Educatie, liderii spun ca era nevoie de un ultimatum.

„Ne cerem scuze pentru acest lucru atat elevilor, cat si parintilor, cat si opiniei publice, nu voi vrem sa bulversam anul scolar.”Aurel Cornea, presedinte FSLI

Totul pleaca de la marirea salariala, stabilita prin lege, anul trecut – 55% pentru invatamantul universitar si 33% pentru cel preuniversitar. Aceasta a fost insa blocata prin ordonante de guvern succesive.

Liderii de sindicat sustin ca ministerul va incerca, probabil, sa evite inghetarea anului, schimband rapid procedurile. Mai precis, ar putea sa ignore total tezele in calculul mediei semestriale. Oficialii sustin insa ca totul se va decide la momentul cu pricina.

Ramane de vazut ce se alege din anul scolar 2008/2009, mai ales ca urmeaza perioada de foc. Teze unice, admitere, bacalaureat, licenta.

In ultimii zece ani, profesorii au fost cei mai activi sindicalisti. Singurii care au mentinut greva generala, in 2000, timp de cinci saptamani, apoi in 2005, timp de trei saptamani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: