Cum sa te feresti de gripa porcina!

cf

Gripa „porcina” este o infectie virala provocata de un virus gripal ( de tip A/H1N1) care afecteaza in primul rand porcii si ulterior oamenii. La om, simptomele gripei porcine se manifesta similar cu cele ale unei gripe sezoniere: febra, tuse, nas congestionat, oboseala, dureri articulare si musculare. Boala nu se transmite prin consumul carnii de porc, dar poate afecta omul, cele mai expuse fiind persoanele care vin in contact cu aceste animale.

Mai mult de 1000 de cazuri declarate oficial si peste 20 de morti s-au inregistrat in Mexic, in doar cateva zile, iar numarul acestora creste ingrijorator. Este un bilant inca provizoriu provocat de epidemia de gripa porcina. Considerata „pandemie” de Organizatia Mondiala a Sanatatii, acest virus transmisibil de la om la om, pe cale aeriana, s-a extins dincolo de frontierele mexicane.

Alte cazuri de imbolnavire au fost depistate in diferite tari din Statele Unite, dar si in Spania. Doar intr-o singura zi, in Statele Unite au fost depistate 20 de persoane contaminate, dintre care patru cazuri in Canada. De asemenea, Noua Zeelanda anunta cazuri suspecte de boala. Spania confirma aparitia unei persoane infectate – prima din Europa – si mai suspecteaza inca 17 persoane.

Prevenirea, cea mai buna arma impotriva imbolnavirii

Masurile luate sunt restrictive deoarece gripa transmisa de un virus foarte contagios poate provoca decesul. In foarte multe tari, calatorii care vin din tarile contaminate sunt supusi un control si chiar izolarii daca prezinta semne de boala, imediat ce se debarcheaza pe aeroport.

Nelinistile sunt provocate de faptul ca virusul se poate transmite de la om la om si este constituit de mai multe surse: aviara, porcina si umana. Riscul de raspandire a bolii este foarte mare, ceea ce duce chiar la aparitia unei pandemii (epidemie in mai multe tari). In 1918, gripa spaniola a provocat 40 de milioane de morti si 4 milioane de persoane au decedat in 1957 din cauza gripei asiatice. Ultima pandemie de gripa a aparut in Hong Kong in 1968 si a facut peste 2 milioane de victime.

10 pasi pentru a preveni gripa porcina

1. Amana calatoriile in tarile cu probleme! Daca te-ai gandit sa-ti petreci concediul intr-una dintre tarile in care deja s-au inregistrat decedati sau chiar suspecti de gripa porcina, ar fi bine sa-ti faci alte planuri. Tarile cu probleme sunt: Statele Unite ale Americii -Mexic, Canada, California – si Spania, insa mai multe tari au declarat alerta sanitara.

2. Mentine o igiena adecvata! Spala-te frecvent pe maini mai ales cand ai venit de afara sau ai circulat cu un mijloc de transport in comun. De asemenea, inainte de a manca sau dupa ce ai fost la toaleta, este obligatoriu sa-ti speli mainile cu apa si sapun. Este una dintre masurile care te ajuta sa impiedici contactarea virusului

3. Stai acasa cat mai mult! Incearca sa nu pleci de acasa, decat daca este nevoie. Daca ai simptomele unei gripe, mergi la medic pentru un consult si pentru concediu medical.

4. Foloseste un produs dezinfectant! In comert se gasesc geluri dezinfectante pentru maini sau servetele umede antibacteriene. Foloseste-le cat de des poti, insa cu precadere la serviciu unde petreci foarte mult timp in colectivitate. De asemenea, sterge frecvent obiectele pe care le folosesti zilnic: tastatura, clanta usii, receptorul telefonului etc.

5. Ia-ti masuri de precautie daca pleci in strainatate! Daca ai o problema urgenta si trebuie sa pleci din tara, tine cont de masurile de prevenire care se impun. Autoritatile de sanatate recomanda sa faci inainte un control medical si sa-ti inchei o asigurare de sanatate.

6. Evita contactul cu persoanele bolnave! Chiar daca este vorba de o banala raceala, incearca sa stai cat mai departe de o persoana bolnava.

7. Evita locurile aglomerate! Renunta la a mai merge in piete si supermarketuri unde se gaseste un numar foarte mare de oameni. Cumpara produsele de care ai nevoie de la un magazin mai mic. De asemenea, evita orele aglomerate cand mijloacele de transport in comun sunt pline.

8. Prepara bine carnea! Desi virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne, este bine sa stii ca temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile.

9. Spala produsele pe care le mananci! Desi nu s-a demonstrat ca gripa porcina se transmite prin consumul legumelor si fructelor, este bine sa le speli corect de fiecare data, sub jet mare de apa rece.

10. Mergi la medic! Daca prezinti simptomele unei gripe de peste sase zile si mai ales daca in ultima perioada ai calatorit cu avionul, este indicat sa mergi la un consult medical in cadrul unui spital de boli infectioase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: